Emisiunea ”Psihologie și Viață” - TV ClujEmisiunea ”URBANO” - TV NCN Cluj-NapocaInterviu la Radio Cluj în emisiunea lui Dan Horea

Emisiunea "La inceput a fost Cuvantul" - 6TV Bucuresti


INTERVIU PENTRU COTIDIANUL ARGEȘUL

Interviu oferit cotidianului Argeșul


Un argeşean revoluţionează metodele de evaluare psihologică

• Articol scris de: Claudiu Diţa Data publicării: 25.03.2014Dumitru Grigore este un argeşean care revoluţionează, pur şi simplu, metodele de evaluare psihologică. El a inventat şi brevetat un dispozitiv aparte, capabil să facă o analiză completă şi complexă a fiinţei umane din punct de vedere fiziologic şi psihologic. Aparatul său, numit BioSpecter, este deja folosit în cabinete de specialitate din diverse oraşe din ţară, cu rezultate remarcabile.Cine este Dumitru Grigore?

Dumitru Grigore s-a născut la 24 iulie 1962 în localitatea Humele, judeţul Argeş. Este absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, secţia Fizică Tehnologică (1987), al Facultăţii de Teologie a Universităţii din Piteşti (2001) şi al Facultăţii de Psihologie a Universităţii “Titu Maiorescu” din Bucureşti (2013). Este, de asemenea, membru titular al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române şi a susţinut prelegeri cu tematici de cercetare în cibernetică şi inginerie psihologică. În prezent pregăteşte o teză de doctorat la Academia Tehnică Militară. Este autorul mai multor cărţi şi articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.


Motivaţia: duplicitatea umană


Cum v-a venit ideea de a realiza acest sistem, d-le Grigore? Ce este, de fapt, psihometria?

Dumitru Grigore: Ca să vă pot răspunde la întrebare într-o anumită logică, mă voi referi mai întâi la faptul că psihometria este una dintre ramurile de bază ale ciberneticii psihologice, ramură care se ocupă de cuantificarea fenomenelor psihice, a capacităţilor intelectuale, prin utilizarea unor metode experimentale standardizate şi etalonate. Altfel spus, în psihometrie sunt măsurate răspunsuri psihologice (emoţii, motivaţii, abilităţi şi aptitudini etc.) cu ajutorul unor instrumente de măsură, în general înţelese ca diferite tipuri de teste de evaluare. Ideea realizării unui asemenea sistem de evaluare psihologică mă preocupă demult. Motivaţia iniţială ţinea de duplicitatea umană pe care o întâlneam la tot pasul şi primele experimente s-au axat pe identificarea unor factori obiectivi în comportamentul uman care să marcheze în mărimi măsurabile atitudini, acte de voinţă, aptitudini etc. Aşa s-a născut sistemul BioSpecter. Când am văzut însă ce posibilităţi multiple de evaluare poate avea în zona psihologică, l-am dezvoltat cu precădere către înţelegerea cât mai completă a fiinţei umane.


Evaluarea din… palme


Cum funcţionează Sistemul Psihometric BioSpecter?

Dumitru Grigore: Teoria care stă la baza acestui sistem psihometric este corespondenţa proiectivă dintre funcţiile cerebrale şi un set de potenţiale electrice măsurate simultan în anumite regiuni de la nivelul palmelor. Potenţialele electrice sunt culese cu ajutorul unui biosenzor noninvaziv, prin tehnica GSR (galvanic skin response) – răspunsul galvanic al epidermei. Practic, timp de un minut şi 25 secunde cât durează scanarea biodatelor, persoana evaluată nu simte absolut nimic la nivelul palmelor, nu i se pun întrebări, nu trebuie să rezolve teste sau altceva de acest gen. După recoltarea biodatelor, acestea sunt procesate imediat şi profilul psihologic este generat pe loc într-un set de rapoarte grafice şi descriptive pe 42 de pagini. Deoarece algoritmul implementat în programul de calculator presupune o analiză fractală a sistemului psiho-fiziologic, practic nu există aspecte care ţin de fiinţa umană asupra cărora să nu se poată oferi informaţii. Totuşi, pentru a nu depăşi anumite limite profesionale, deocamdată sistemul psihometric BioSpecter oferă numai informaţii referitoare la normalitate, nu şi la patologie.


Profilul bioenergetic


Ce este profilul bioenergetic şi de ce este el important?

Dumitru Grigore: Profilul bioenergetic este sursa obiectivă a profilului psihologic. Relaţia dintre acestea două este cea dintre formă şi fond. Fondul poate fi numit profilul bioenergetic, iar forma, profilul psihologic. Într-o logică relativ simplă, nimic din ceea ce stă la baza aspectelor noastre psiho-fiziologice nu ar exista fără o resursă energetică adecvată, resursă care alimentează, asemenea unor baterii, întreaga noastră fiinţă. Acest profil are marea calitate de a fi în mod fundamental obiectiv. Corespondenţa proiectivă dintre funcţiile activităţii cognitive, spre exemplu, şi setul de “baterii” regăsit în dimensiunea unor potenţiale electrice măsurabile, potenţialele care susţin activitatea de cogniţie, ne va da garanţia unor determinări obiective. De aici şi importanţa deosebită a acestui “alter ego” bioenergetic al profilului psihologic.


De la şase ani în sus


Unde se utilizează şi cine poate lucra cu sistemul?

Dumitru Grigore: Din nou vă voi răspunde începând cu partea a doua a întrebării. Cu acest sistem pot lucra în primul rând persoane care desfăşoară o activitate psihologică. El se adresează cu precădere psihologilor cu liberă practică, instituţiilor de stat sau private, laboratoarelor şi cabinetelor de psihologie, cluburilor sportive, partidelor politice, organizaţiilor nonguvernamentale şi celor religioase, firmelor de pază şi protecţie, dar şi specialiştilor în psihologie holistică, bioenergie, bioenergoterapie, reflexoterapie şi terapii alternative. Utilizarea efectivă a sistemului necesită o instruire de numai câteva ore, astfel încât cel care efectuează achiziţia datelor şi procesarea lor ar trebui să posede cunoştinţe minime de utilizare a calculatorului. De asemenea, din conţinutul rapoartelor, oricine poate înţelege fără dificultate profilul său psihologic. În situaţia în care este nevoie de explicaţii suplimentare asupra unor aspecte reflectate în rapoarte, acestea nu pot fi oferite decât de către persoane de specialitate, de regulă de către psihologi.


Căror categorii de vârstă se adresează?

Dumitru Grigore: Vârsta minimă de la care se poate realiza o determinare corectă ţine de posibilitatea acoperirii zonelor grilei de senzori cu palmele. Astfel, pot fi evaluaţi copii la vârste mici, dacă palmele lor pot fi scanate corect. Din experienţă vă pot spune că scanări corecte s-au putut face pentru copii de la 6 ani în sus. Trebuie ştiut însă că testarea copiilor se face numai cu scopul de a determina valori ale unor indicatori vizaţi de specialistul în psihologie, în legătură cu dezvoltarea acestora. Pe lângă astfel de indicatori, sistemul poate oferi un raport de gifted în zece criterii care se adresează copiilor şi adolescenţilor până la vârsta de 18 ani. În baza acestui raport, părinţii, educatorii, formatorii în general pot înţelege exact ce potenţial posedă copilul şi în ce direcţie trebuie ajutat, încurajat, stimulat, pentru o dezvoltare corectă şi atingerea performanţei. Celelalte categorii de vârstă nu au restricţii.


Ipocriţii din politică, demascaţi


Care sunt domeniile unde poate fi folosit? Ce aplicaţii practice implică?

Dumitru Grigore: Am amintit în mare câteva din aceste domenii mai sus. Se foloseşte, în general, în evaluarea psihologică individuală, în cabinetele de psihologie; în domeniul resurselor umane, unde pe lângă selecţia de personal pot fi investigate aspecte speciale de socializare în grup, compatibilităţi de echipă, coeziunea de grup, negociere de criză etc. Nu în ultimul rând poate fi extrem de util în monitorizarea activităţilor cu risc înalt, în cercetarea psihologică, cercetarea judiciară etc. Sistemul mai oferă însă o serie de aplicaţii speciale. Cu ajutorul aplicaţiei dedicate cluburilor sportive, spre exemplu, se poate monitoriza şi eficientiza activitatea de pregătire a sportivilor în vederea susţinerii meciurilor de etapă, a concursurilor, competiţiilor etc, platforma de monitorizare având capacitatea să urmărească simultan un număr nelimitat de sportivi pe perioade nedeterminate de timp, oferind în orice moment starea potenţialului echipei, calităţile şi vulnerabilităţile fiecărui sportiv în parte şi orice alt aspect care ţine de profilul psihologic al acestora. Imaginaţi-vă cât de util este pentru un manager de club de fotbal să aibă, oricând în perioada de pregătire, generat raportul cu echipa optimă pe care să se poată bizui în teren. Deosebită ca utilitate şi eficienţă este şi aplicaţia dedicată partidelor politice. Utilizând o asemenea aplicaţie, “staff-ul” unui partid poate afla cu precizie pe ce potenţial uman real se poate bizui, astfel încât, dacă este important pentru ei să cunoască, pot afla cu precizie câţi ipocriţi au în echipă, câţi iresponsabili, câţi potenţiali traseişti etc., dar şi ce oameni serioşi mai au pe acolo, pe cine să se bizuie la greu, care sunt cei mai inteligenţi, cei mai rezistenţi la stres, cei mai devotaţi cauzei etc. O altă aplicaţie este dedicată companiilor de transport, pentru evaluarea şoferilor profesionişti.


Sistem rapid şi precis


Care sunt avantajele evaluării cu acest sistem faţă de evaluarea clasică psihologică?

Dumitru Grigore: Testele clasice de evaluare au un grad înalt de subiectivitate şi o lungă serie de alte dezavantaje. Ca să fiu concret, subiectivitatea acestor teste constă în aprecierea unilaterală a aspectelor psihologice, limitată la viziunea autorului de test. Pe de altă parte, autorul testului de evaluare însuşi limitează la nivelul indicatorului său de inteligenţă baremul utilizat: dacă acesta are un IQ = 135, cum va elabora el un barem care să evalueze valori de IQ peste 135? Ce face? Improvizează? Ar mai fi apoi instalarea rutinei, prin posibilitatea de memorare pregătitoare a soluţiilor la teste repetate; neatenţia care nu poate califica cu certitudine faptul că o persoană are un anumit tip de profil psihologic, participarea îndelungată a subiectului la procesul de evaluare, instalarea în timp a stării de oboseală etc. Prin complementaritate, vorbindu-vă despre dezavantajele testelor clasice, doresc să reafirm ceea ce spuneam mai sus, anume că acest sistem psihometric este unul prin excelenţă obiectiv, noninvaziv, foarte rapid şi extrem de precis.


Rol de stetoscop


De ce ar trebui folosit sistemul BioSpecter în raport cu alte metode de investigare?

Dumitru Grigore: Sunt două motive pentru care acest lucru trebuie făcut. Unul ţine de schimbarea de paradigmă în evaluarea psihologică, schimbare care nu poate fi făcută brusc. Pentru încredinţare psihologii pot face teste comparate, utilizând sistemul în tandem cu testele clasice pe care deja le utilizează. Vor înţelege repede însă că BioSpecter are rolul similar unui “stetoscop” în sprijinul activităţii lor. Stetoscopul nu pune diagnostic, însă furnizează rapid primele indicii în legătură cu starea clinică a pacientului. Transferând metaforic semnificaţia unui asemenea serviciu adus de BioSpecter unui psiholog, putem înţelege că îi poate oferi acestuia exact indiciile de bază pe care apoi îşi poate construi psihoterapia, metodele specifice de abordare a persoanei care-i solicită ajutorul de specialitate. BioSpecter, deci, nu se substituie psihologului. El îl ajută însă pe acesta cu informaţii esenţiale în cunoaşterea adevăratelor probleme cu care persoana solicitantă se confruntă.

Cel de-al doilea motiv este acela că fondul profilului psihologic nu girează aspectele de inteligenţă manifestă (inteligenţa pusă la lucru), ci numai pe acelea potenţiale.


Ce ne puteţi spune despre acurateţea datelor obţinute?

Dumitru Grigore: În vederea obţinerii brevetului de invenţie, fapt petrecut în vara lui 2013, am supus sistemul unui set multiplu de teste de validare. Valorile înalte ale parametrilor de fidelitate, dar şi corelaţia rezultatelor pe parametrii specifici măsuraţi în tehnologii complementare, gen EEG (electroencefalogramă), şi nu în ultimul rând cele peste 4.500 de evaluări şi feedback-ul lor individual au putut convinge suficient că BioSpecter este un excepţional instrument de explorare a fiinţei umane. Fiind însă un instrument statistic, care operează cu o mulţime de variabile de o dinamică extrem de înaltă, acurateţea datelor este condiţionată de respectarea procedurii de evaluare prevăzută în manual. Obţinerea unei statistici adecvate pentru biodatele prelevate este cheia unui profil de mare acurateţe. De asemenea, sistemul identifică rapid starea de oboseală şi nu validează biodate care pot denatura rezultatul evaluării. La modul concret, aparatul te trimite să te odihneşti suficient înainte de a te evalua corect.


Disponibil şi la Piteşti?


Când va exista un asemenea aparat disponibil şi în Piteşti?

Dumitru Grigore: Iată în sfârşit o întrebare la care nu pot să răspund singur. Poate numai pentru faptul că sunt argeşean şi traversez Piteştiul de două ori pe săptămână revenind în locurile natale, având în geantă, bineînţeles, şi sistemul psihometric de evaluare, s-ar putea spune că acesta poate fi oricând disponibil şi în Piteşti. Bănuiesc însă că vă referiţi la posibilitatea de a avea un utilizator permanent aici în oraş. Cred că acest lucru va fi posibil. Am fost invitat în toamnă să prezint echipamentul în cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii Piteşti. Un amfiteatru plin, studenţi, profesori etc. Am constatat multă receptivitate, deşi noutatea sistemului părea pentru unii să sară din tipare. Port încă dialoguri cu cei care m-au invitat acolo pentru oportunitatea ca un asemenea echipament să doteze la un moment dat un cabinet experimental al facultăţii. Nu m-am gândit încă şi la o variantă comercială, deşi oricând poate fi binevenită colaborarea cu un nou utilizator.